Tvätta båten

Det är viktigt att satsa på rengöring av båten efter båtsäsongen! Det gör att båten mår bättre och har en längre livslängd. 

Börja med regöring av båtbotten. Det är bra att göra detta direkt efter upptagningen av båten. Det blir lättare då. Det eftersom att båten då fortfarande är fuktig. Du kan med fördel använda dig av ögtryckstvätt, dock inte en kraftig proffsvariant. Då går det lätt att ta bort smuts, beväxning och den bottenfärg som sitter löst.

Om du inte har en högtryckstvätt så går det bra att använda en scotch brite och diskmedel. Spola noga efter rengöringen.

Rengöring av båtdäck

När botten är ren så ska du nu ta hand om däcket. Du kan använda dig av en rotborste och diskmedel och spola av efteråt med rent vatten. Du ska vara mer försiktig när det gäller friborden. Använd då en svamp eller mjuk borste och diskmedel.

Efter att ytan på båten har torkat så kan du vaxa den. Vänta dock med poleringen. Den kan du ta fram till våren istället. Låt vaxet sitta som ett slags skyddande skikt över vintern. Gör även rent ordentligt invändigt på båten. 

Se till att gå igenom från för till akter och avsluta med en ordentlig genomvädring så att all fukt luftas ur.

Nu är båten klar att vinterförvaras!

27 Aug 2019